“Ten najsławniejszy region winiarski Węgier położony jest w północno-wschodniej części kraju, u podnóża wulkanicznych Gór Zemplińskich i rozciąga się na długości 70 km. Wciśnięty pomiędzy dwie rzeki (Cisę i Bodrog) region charakteryzuje się deszczowym początkiem lata i długą, pogodną jesienią. Takie warunki, oraz dodatkowo poranne mgły unoszące się znad obu rzek, tworzą idealne warunki dla dojrzewania późnych odmian winogron (np. furmint) i – co szczególnie ważne w przypadku Tokaju – rozwoju szlachetnej pleśni Botrytis Cinerea, atakującej winogrona potrzebne do produkcji win Aszú i Szamorodniego. Gleby w regionie są mieszanką glin, lessów, okruchów skał wulkanicznych, piasków i żwirów.
Tokaj to nie tylko wina słodkie. Region oferuje również znakomite wina wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Prawdziwie dobre wino tokajskie nie jest tanie i nie ma nic wspólnego z supermarketowymi “tokajami”. Produkcja np. Aszú jest tak pracochłonna (każdy krzak poddawany jest 18 zabiegom w sezonie), że wysoka cena jest prawie zawsze oznaką najwyższej jakości i uczciwości producenta. Zgodnie z prawem, do produkcji win “tokajskich” uprawnionych jest 27 miejscowości. Najbardziej znane to: Tokaj, Tarcal, Mad, Tolcsva, Starospatak. Centrum regionu – miasteczko Tokaj – to senne i nadzwyczaj spokojne miejsce. To co zachwyca znajduje się jednak pod ziemią…”
Źródło: www.klubwina.pl
Fot.: www.crownestates-tokaji.com